NEKDAV

Görüş, öneri, temenni ve isteklerinizi bize iletiniz

Mekke’den Canlı Yayın

Niyaziye Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı

Haber Detay

18.08.2014 Tarihli Haber - Niyaziye Camiimizin Açılışı Yapıldı

Niyazı Baba (k.s.) Hazretlerinin önderliğinde 1988 yılında yapımı tamamlanmış olup Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında kaldığı için yıkılmış olan Niyaziye Camiimiz Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından aynı yerde yeniden yaptırıldı.

Manevi yönü ve atmosferi oldukça yüksek olan bu camiimizin, 17 Ağustos Pazar günü, yaklaşık üç bin kişinin katılımıyla Kur’an-ı Kerîm tilaveti, ilahiler ve duâlarla açılışı yapıldı. Niyazi Baba (k.s.) Hazretlerini de ziyaret eden katılımcılar gönül huzuru içerisinde ayrıldılar.

Camiimizin projesi özenle ve titizlikle çizilmiş özel bir proje. Başkaca hiçbir yerde uygulanmamış bir proje. İstanbul’da bulunan Mihrimah Sultan ve Dolmabahçe Camilerinden esinlenilmiş klasik Osmanlı Mimarisi tarzında. Direksiz ve tek kubbeli. Çift minareli. Minare yüksekliği 41 m. Kubbe yüksekliği, 3 m. olan alem yüksekliği ile birlikte 25 m. Ana kubbe, minarelerin külahları ve minareler çelik. Minarelerin alemleri 2,5 m. boyunda. Kubbenin alemi 3 m. boyunda ve 300 kg.dan ağır. Özel malzemeden yapılmış.

Çatı aslangöğsü ve sundurma özel kurşun kaplama olarak Osmanlı tarzında yapılmış. Altına konan kil hem kurşunu koruyor ve hem de yalıtımı sağlıyor.

Bütün doğramalar saf meşe. Vitraylar özel ve kestane. Kapılar çift taraflı kündekâri geçmeli ahşap. Kapı kolları antik özel. Mihrap, minber ve kürsü Marmara beyazı mermer.

İnşaat alanı 960 m². 100 m² kapalı sundurması var. 600 m² kullanılabilecek açık alan, meydan var. Ayrıca kendi kapalı avlusu var.
Yerden ısıtma sistemli. Cami içindeki her dört kolonda, dört köşede görünmeyen dört kule içinde merkezi klima sistemi, mekanik cihazlar ve havalandırma sistemi var.

Hanımlar kısmı bağımsız ve ayrı girişli. Abdesthaneleri de bağımsız. 6 hanım abdestliği ve 5 wc’si var. Erkeklerin ise 16 abdestlik ve 12 wc’si var. Alt katta bulunan bu abdesthaneler Osmanlı tarzı ve Hacıbayram Camiindeki yeni abdesthaneler gibi.

Camiimizin yapılmasında hiçbir şeyi esirgemeyen Ankara Büyükşehir Belediyesine, TOBAŞ yetkililerine, proje müellifine, yüklenici firmaya, maddî ve manevî emeği geçenlere teşekkür ediyoruz, hep beraber duâ ediyoruz. Yüce Rabbimizden kendilerine daima kolaylıklar ve başarılar niyâz ediyoruz. Rabbim yâr ve yardımcıları olsun.

Bu site ve her türlü kullanım hakkı Niyaziye Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı'na aittir. Tüm hakları saklıdır. Sitedeki bilgiler, içerikler ve görseller yazılı izin olmadan kullanılamaz, kopyalanamaz, yayınlanamaz ve başka bir forma sokulamaz. Niyaziye Vakfı internet sitesinde yer alan bütün bilgileri ve görsel unsurları önceden bildirimde bulunmadan değiştirme hakkını saklı tutar.

Sayfa Başına Git

Tasarım: BeRoL